TNBiz (TN.cz)
22.02.2019 22:27:09, aktualizováno 23.02.2019 11:27:09

O víkendu se ochladí. Na horách je stále hodně sněhu.

Další výrazná změna počasí nás čeká o víkendu. Podle předpovědí znovu klesnou teploty výrazně pod bod mrazu, bude foukat silný vítr a řidiči musí být opatrní, na silnicích totiž bude náledí a ledovka. Horská služba varuje před lavinami a túrami.

V nížinách by jeden nevěřil, že po nadprůměrně teplém týdnu ještě někde sníh vydržel. Jenže na horách obleva příliš sněhu neubrala. V Beskydech a Krkonoších ho je stále i hodně přes dva metry.

 

"Je ho hodně na sjezdovkách, je ho hodně i přírodního, pořád upravujeme běžecké trasy," řekl Milan Rychtr starosta obce Vítkovice v Krkonoších.

 

Lyžování si užijí lidé i v Krkonoších. "Pořád je sněhu dostatek, v provozu je všech čtyřicet kilometrů sjezdovek," uvedla Zina Plchová ze Ski resortu Černá Hora - Pec pod Sněžkou.

 

 

 

Podle posledních měření jsou u nás dvě miliardy a sto osmdesát milionů metrů krychlových sněhu, zdá se, že toto ohromující číslo je rekordem. Ovšem před dvěma lety bylo sněhu ještě o 600 milionu kubíků víc.

 

Sníh tát o víkendu nebude, sice zasvítí sluníčko, ale bude až o 20 stupňů chladněji. "V horských oblastech, v mrazových kotlinách, údolích budou teploty nad ránem klesat až k mínus 18 - 20 °C," doplnila meteoroložka Dagmar Honsová.

 

V Krkonoších bylo ještě v pátek ráno nad nulou a mrholilo. V jedenáct hodin dopoledne byl mínus jeden stupeň a poletoval sníh.

 

Zkrátka zima pokračuje. I když už je sněhová pokrývka poměrně usedlá a tím pádem relativně stabilní, laviny pořád v Krkonoších nebo Jeseníkách hrozí. Pohyb ve volném terénu horská služba nedoporučuje a zrovna tak jsou na zvážení hřebenové túry, hlavně kvůli silnému větru.

 

 

 

Na silnicích nižších poloh zase hrozí náledí a ledovka. A ještě jednu anomálii meteorologové na nadcházející dny předpovídají. Bude rekordně vysoký tlak vzduchu. "Až 1047 hektopaskalů, tak vysoký tlak nebyl třináct let," dodala Honsová.

 

Takové prudké změny počasí prý ovlivňují až 200 různých nemocí. Lidé citliví na výrazné změny tlaku by měli pít méně kávy a silného čaje. Naopak pomohou minerálky nebo šípkový čaj.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty