TNBiz (TN.cz)
20.01.2019 22:03:26

Spalničky dál trápí Česko. Počet nakažených prudce stoupá

Počet případů spalniček v Česku dál prudce roste. Nejvíc nemocných hlásí momentálně Praha. Ale například v Moravskoslezském kraji se od začátku ledna nakazilo tolik lidí, co loni za celý rok. Počet nakažených podle lékařů stoupá hlavně i proto, že se stále méně lidí nechává očkovat.

Praha co den hlásí nový případ spalniček. "V letošním roce jsme měli 19 lidí, kteří onemocněli spalničkami, což je tedy oproti tomu předvánočnímu období velký nárůst," uvedla Zdeňka Jágrová, epidemoložka.

V posledním týdnu se nakazili dokonce i lidé nad 60 let, kteří nemoc v minulosti prodělali. Čtyři dospělé pacienty a dvě děti zaznamenali na severu Moravy.

Zvýšená teplota, zánět spojivek a rýma, na první pohled onemocnění, které zažil snad každý, jenže takhle nenápadně to většinou začíná. Za 3 až 4 dny se objeví červené fleky na hrudníku.

Nakazit se můžete snadno, nemoc se totiž přenáší vzduchem. "To znamená v podstatě kýchnutí, zakašlání nebo eventuálně pokud se dostanete do kontaktu se sekretem té postižené osoby," uvedla lékařka Jaroslava Kulhánková.

Proočkovanost se pohybuje kolem 85 procent, rok od roku ale klesá. "V podstatě ta proočkovanost dětské populace by měla být vysoká, třeba 95 procent, aby se zamezilo tomu, že se ty spalničky budou v kolektivech šířit," řekla Hana Roháčová, primářka infekční kliniky.

Odborníci důrazně doporučují, že pokud vyrážku objevíte, dříve než vyrazíte do čekárny, je nutné se spojit telefonicky s lékařem, jinak byste mohli ohrozit lidi okolo vás.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty