TNBiz (TN.cz)
20.01.2019 17:44:25

Národní park je plný odpadků. Řeku Kamenici zamořily plasty

Hromada plastových lahví povalujících se po zemi. U řeky v Národním parku České Švýcarsko to vypadá jako na skládce. Spousta odpadků sem proudí z okolních vesnic, dobrovolníci je nestíhají uklízet.

U řeky Kamenice v Národním parku České Švýcarsko se objevilo obrovské množství plastového odpadu. O žádnou skládku se však nejedná. Plastové lahve a obaly se v tišinách řeky nahromadily postupně, s největší pravděpodobností sem proudí z okolních obcí. Odpadky jsou několikrát ročně odklízeny, i tak jich po větších vodách na mělčinách naleznete velkou spoustu.

 

"S problémem se potýkáme pravidelně při každé větší vodě. Je to odraz odpadkového hospodářství v obcích nejen před národním parkem. Odpady uklízí jak pracovníci správy parku, tak i mnoho dobrovolníků několikrát ročně," sdělil mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

 

Podle něj by přírodě pomohla včasná prevence přímo v obcích. "Pomohly by například včasné dovozy nádob na separovaný i komunální odpad," dodal. Mezi odpadem jsou převážně PET lahve od minerálek a lahve od piva.

 

 

 

Jenže u českých řek problém nekončí. Ze středoevropských vodních toků se odpadky dostanou do moře a mořskými proudy až do oceánu, kde končí v útrobách těl mořských živočichů. "A pak, že se nás znečištění moří netýká," dodává jedna z diskutujících na facebooku. Někteří z komentujících dokonce uvažují, že by nebylo od věci zavést v České republice zálohu na plastové obaly, jak je tomu v některých státech EU.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty