Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.01.2019 17:47:27

Po oteplení přijdou mrazy a suché počasí

 

V dalším vývoji zimy ve střední Evropě nastane změna. Doteď měl zásadní vliv oceán od západu, hrnul k nám srážky a spíše vyšší teploty, hlavně do nížin. Proudění se však otočí na východní. Z hlediska počasí dojde k zásadní změně. Častěji bude slunečno, avšak zmizí prakticky všechny srážky, vzduch bude suchý a dostaví se i mrazy. Kvůli noční jasné obloze budou ranní minima velmi nízká a na většině míst republiky se udrží celodenní mráz.

Naštěstí to prozatím nevypadá na vpád tuhých mrazů, bude prostě lehce pod nulou. Malou naději na nějaké srážky bude mít jižní Morava a východ země. Právě jižní Morava a také Českomoravská vrchovina se ale budou určitě potýkat i s tradičním jihovýchodním větrem, který si nyní dal velkou pauzu. K tlakové výši, které převezme vládu nad počasím, patří i nízká oblačnost a mlhy. Ty mohou během záporných teplot namrzat, takže opatrně za volantem.

Nejprve ale vyvrcholí teplé proudění. Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno. Později odpoledne a večer od severozápadu přibývání oblačnosti a místy déšť. Teploty 4 až 8°C. V pátek bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, pod 400 m n. m. i déšť. Teploty 0 až 4°C. V sobotu bude polojasno, ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty -3 až 1°C. Od neděle bude polojasno, oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Teploty -4 až 1°C.

Odpolední teploty se jeví přijatelně, odpovídají průměrům, ráno však pozor na hlubší mrazy -4 až -8°C, které budou v údolích a na sněhové pokrývce atakovat -10°C. Škoda, že všechny nížiny v zemi zažijí i další část zimy bez sněhové pokrývky. Ta je poměrně vysoká na horách. Hřeben Krkonoš hlásí 215 cm sněhu, Lysá hora v Beskydech 213 cm. Hřeben Šumavy hlásí až 185 cm sněhu a Šerák v Jeseníkách 149 cm.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty