TNBiz (TN.cz)
14.01.2019 22:21:24

Počasí: Potíže na severu pokračují. Sníh znovu zasypal i odklizené silnice

Už od ranních hodin komplikují řidičům cestu sněžení a silný vítr. V Karlovarském kraji je kvůli sněhu a silnému větru stále uzavřeno několik komunikací. Na mnoha místech se tvoří dlouhé kolony. Problémy jsou i v jiných částech Česka.

Podrobná předpověď počasí pro Českou republiku. 

Vítr odřízl od elektřiny několik tisíc domácností. Bez proudu bylo v pondělí v podvečer v Česku kvůli počasí téměř 5000 domácností. Vyplývá to z vyjádření distributorů.

Od brzkých ranních hodin je uzavřena komunikace I/25 od Abertamské křižovatky ve směru na město Boží Dar v Karlovarském kraji. Fouká zde velmi silný vítr a silnice je zavátá sněhem. Na místě je policie a řídí dopravu. U Božího Daru je uzavřena také silnice od Jáchymova.

"Varujeme řidiče, aby do Krušných hor vůbec nevyjížděli, a to z důvodu špatných povětrnostních podmínek," uvedla policie. Lyžařské vleky v Krušných horách téměř nejezdí. "Oblast je bez elektrické energie, nic tam neuvidí, nejezdí vleky a stromy padají jako sirky. Řádí tam vítr, stromy jsou přetížené a padají," popsal situaci vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Na Chebsku havaroval kolem 18. hodiny kamion. Na silnici číslo 230 před Mnichovem se tvoří kolony. Policisté žádají řidiče, aby se místu vyhnuli.

Vyhnout by se měli řidiči vyhnout i silnici I/13 u Stráže nad Ohří. Kvůli uvízlých kamionů se tady tvoří dlouhé kolony.

Hlavní tah z Chomutova do Německa přes Horu Svatého Šebestiána je kvůli dopravní kalamitě uzavřen. Silnici zablokovaly kamiony. 

Uzavřena byla i silnice č. 219 od Abertamské křižovatky směrem na Abertamy. Na silnici jsou popadané stromy a komunikace bude uzavřena nejméně do pondělí.

Až do odvolání byla ze stejného důvodu na Sokolovsku uzavřená silnice od obce Stříbrná směrem na Bublavu. Popadané stromy blokují komunikaci. Kvůli popadaným stromům byl uzavřen také úsek Oldřichov - Lužec.

Do hor kvůli riziku pádu stromů nevyjíždějí ani hasiči. "Spadlé stromy ze silnic odstraní až po zlepšení klimatických podmínek," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Všechny děti, které jsou na lyžařském výcviku v Božím Daru a okolí, jsou v pořádku, uvedl Kubis.

Meteorologové vydali varování před silným větrem pro celé území České republiky. Výstraha platí až do pondělní šesté hodiny večerní. V Jihočeském, Pardubickém a Jihomoravském kraji a na Vysočině výstraha skončí až ve středu ve tři ráno.

Silnice na Vysočině namrzly, na trase mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou uvízlo několik kamionů.

 

Na Orlickoústecku je kvůli padání stromů pod tíhou sněhu uzavřena silnice I/11. Tvoří se sněhové jazyky. V pondělí ráno narazilo do stromu osobní auto na silnici I/64 mezi Hazlovem a Aší, auto se po nehodě převrátilo na bok. Silnice v nižších polohách jsou jinak s opatrností sjízdné. 

V Čenkovicích v Orlických horách vyprošťují hasiči autobus a dodávku. "Silnice I/11 od Jablonného nad Orlicí do Červené Vody je uzavřena. Na silnici je zhruba 20 cm sněhu. V místě zasahují tři jednotky hasičů," uvedli pardubičtí hasiči.

Ledovka na východě Čech. Silnice v Hradci Králové, Pardubicích i hlavní tah na Svitavy nebo na Chrudim se v podvečer proměnily v jeden led. 

Kvůli nehodě osmi aut v obci Sedliště je špatně průjezdná silnice mezi Havířovem a Frýdkem-Místkem v Moravskoslezském kraji. Policisté pouští dopravu jen jedním jízdním pruhem. V obou směrech se tak tvoří kolony.

"Silnice je tady jako sklo," řekl TN.cz jeden z řidičů, který stál v koloně téměř hodinu. Zpoždění v tomto úseku nabírají také autobusy.

V noci z neděle na pondělí bylo bez proudu na 15 tisíc odběrných míst, důvodem byl hlavně silný vítr. Nejvíc lidí bez proudu nadále zůstává v horských oblastech Čech, situace se odpoledne zhoršila především na Liberecku. Problémy jsou stále také na Karlovarsku a Královéhradecku.

"Kvůli větru poruchy přibývají, ale daří se nám je opravovat," řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. V hůře přístupných místech podle ní energetici využívají mimo jiné sněžnice a čtyřkolky s pásy.

V následujících dnech bude vát severozápadní až západní vítr s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu, na horách pak až 110 kilometrů za hodinu. Meteorologové doporučují dbát zvýšené opatrnosti při řízení. Turisté na horách by měli omezit túry a nevydávat se na horské hřebeny. 


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty