TNBiz (TN.cz)
11.01.2019 21:40:13

Počasí: Silničáři se potýkají se sněhem, ale i s neukázněnými řidiči.

Na Liberecku už sněžení pomalu ustává a tak se silničáři mohli začít věnovat i silnicím nižších tříd. Mezi nimi jsou i ty, které vedou do horských středisek. Dnes třeba velkou frézou čistili spojku z Bílého Potoka na Smědavu, která byla neprůjezdná.

Sněžná fréza se musí prokousávat až třímetrovými bariérami sněhu. Kromě silnice musí odkrýt například i "pohřbenou" zastávku, kde zítra autobusy vychrlí stovky běžkařů. "Mu to tady posypu a za ním uklízím," říká ve Smědavě řidič pluhu Jiří Matura.

 

Silničáře zlobí neukáznění řidiči, kteří se jim přes zákaz vjezdu pletou do cesty. Jedni dokonce uvízli mezi pluhem a frézou. Ale omluvy a pokory se od nich cestáři nedočkali. "Já jsem dole otevíral značku zákaz vjezdu a jezdí sem stejně. Je to šílený," nadává řidič.

 

A jedovaté poznámky schytal i štáb televize Nova. "Doufám, že znáte zákon o ochraně osobních údajů!" zaznělo na jejich adresu. Naštěstí ještě existuje právo na poskytování informací, které takové jednání umožňuje natáčet.

 

 

 

Ale na Smědavě je jasné, za čím všichni tak spěchají. "Třináct let to je. V březnu 2006 bylo nejvíc sněhu tady. Takže po třinácti letech taková nadílka zase pěkná," říká jeden z návštěvníků. "Takhle to má být! Taková je pořádná zima. To je nádherný," dodává druhý.

 

Tak se ale kochají jen ti, kteří nemusí vzít lopatu do ruky. "To musíme pomalu odkopávat. Včera jsme začali a tenhle úsek trval asi čtyři až pět hodin," popisuje odklízení sněhu ze střechy správce horské chaty Smědava

 

Na střeše horské chaty je odhadem sto kubíků sněhu. Podle přepočtových tabulek to odpovídá hmotnosti sedmdesáti až osmdesáti tunám.

 

 

 

Pojišťovny ve čtvrtek vydaly varování, aby pojistníci nemovitostí zasažení sněhovou kalamitou sníh včas uklidili a předešli škodám.

 

"Naše statistiky jasně ukazují, že v souvislosti s poškozením nemovitosti tíhou sněhu se na nás obrátilo více firem než privátních pojištěnců. Průměrná výše nahlášených škod je u jednotlivců dvakrát vyšší než právě u firem," říká mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty