Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
05.12.2018 18:25:01, aktualizováno 06.12.2018 09:11:57

Počasí: po chladné středě se znovu oteplí a zaprší

 

Ve středu se na jediný den výrazně ochladilo. Mohl za to krátkodobý propad studenějšího vzduchu od severu. Nyní se vrátí do střední Evropy západní proudění od oceánu s četnými srážkami. Teploty půjdou nahoru v Čechách, na Moravě až v pátek. Právě na Moravě zase stoupá riziko náledí nebo ledovky v průběhu čtvrtka. Země je tam celkově studenější a na každé ochlazení reaguje nočními mrazy. Čtvrteční srážky tam mohou namrzat. Oteplení vydrží v České kotlině přibližně do neděle, v novém týdnu se prozatím očekává ochlazení s možným návratem zimy a sněhové pokrývky. Počasí je jako na houpačce a západní teplé proudění od oceánu se přetahuje se studeným severním.

Západní proudění je moc dobrá zpráva pro snížení sucha na našem území. Například ve východních Čechách, kde je sucho největší, spadlo v uplynulém období cenných 20 – 30 mm srážek. Srážkové hody budou pokračovat. Takže popořadě ve čtvrtek bude oblačno, postupně zataženo, místy slabý déšť nebo mrholení. Na východě země může zpočátku sněžit, postupně se tam objeví srážky mrznoucí. Teploty -1 až 3°C ve východní polovině, jihozápad republiky už bude mít 5 až 9°C. V pátek bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo mrholení. Na východě může být zpočátku mrznoucí. Teploty 7 až 11°C, na samotném východě země stále jen kolem 4°C.

V sobotu bude znovu oblačno až zataženo, občas déšť nebo mrholení či přeháňky. Od 1 000 m n. m. srážky sněhové. Teploty 4 až 8°C. V neděli by mělo být ještě relativně teplo, od pondělí se ale počítá s ochlazováním, což upřesníme. Severní proudění by měla doprovodit vlhkost ze Severního a Baltského moře, takže by mělo i sněžit. Uvidíme, zda se zima vrátí a vykouzlí trochu více prosincovou atmosféru. Bílé Vánoce předpovídat nelze, proudění se příliš rychle střídá mezi studeným a teplým. Budeme se muset nechat překvapit. Pár dní předem to ale už jasné bude.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty