Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.11.2018 17:14:11

Víkend teplejší, od pondělí další nástup zimy

 

Jak se blíží nový týden, modely neustále častěji trvají na návratu zimy přímo od severu. Víkend bude ještě relativně teplý, od pondělí se ale rychle ochladí. Pokud se ovšem nezmění předpověď se srážkami, půjde o holomrazy bez sněžení. Jen na jihu a jihovýchodě je nějaká naděje na sníh. Díky ochlazení ve výšce se rozruší inverze a zřejmě uvidíme i sluníčko. Mrazům by ale slušela alespoň malá sněhová nadílka. Ochlazení ve výšce zřejmě vydrží jen přibližně do čtvrtka, kdy se ve vyšších hladinách atmosféry výrazně oteplí. Asi to přinese novou inverzi a zapouzdřenou zimu v nížinách pod oblačnou pokličku. Uvidíme. Takový trend prozatím vydrží i na začátku zimy. Střídání zimy a tepla ve výšce.

Vyjasnění během následujícího ochlazení přinese první výrazné mrazy v ranních hodinách. Výjimkou zřejmě nebude pokles teplot někam k -7°C, v údolích kolem řek ještě níže. Odpoledne bude kolem nuly. Den za dnem to vypadá následovně. V sobotu bude zataženo, mlhavo, místy mrholení. Od jihozápadu se přidá místy slabý déšť, na horách i sněžení. Teploty 3 až 7°C. V neděli bude oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Ojediněle déšť. Teploty 3 až 7°C. V pondělí bude oblačno až zataženo, od severu ochlazování. Na jihu se může objevit déšť, od 600 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové. Teploty klesnou na 1 až 5°C.

V úterý bude oblačno až zataženo, zejména na jihu místy slabé sněžení nebo srážky smíšené. Teploty -2 až 2°C. Postupně od úterý ubývání oblačnosti od severozápadu a vyjasňování. V dalších dnech bude mrazivo, postupně od západu přibývání oblačnosti místy se sněžením, které přejde v déšť, místy mrznoucí. Situaci ale teprve upřesníme. Teploty ve výhledu -3 až 2°C. Podtrženo sečteno, zima se vrátí, má na to právo dle kalendáře. Pozor zejména na silnicích.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty