TNBiz (TN.cz)
10.11.2018 23:24:30

Hracholusky: Přehrada vysychá. Vodohospodáři hlásí rekordní pokles hladiny

Vodohospodáři na Hracholuské přehradě u Plzně hlásí rekordní pokles hladiny. Ta se kvůli suchému počasí drží tři a půl metru pod normálním stavem. A to trápí hlavně rybáře a chataře. Omezená je i lodní doprava. Naopak pamětníci mohou po dlouhé době spatřit dávno zatopené objekty.

To je asi nejmarkantnější důkaz rekordního poklesu hladiny na Hracholuskách. Jsou vidět pilíře před desítkami let zatopené vodní elektrárny. Pamětníci mohou svým vnoučatům z loděk ukazovat bunkry a místa, kde si jako malé děti hrávali.

“Vykukují tady bunkry, zatopené skály i mlýny, které se zbouraly. To si na to člověk vzpomene a vrátí se zpátky do dětských let,“ řekl pamětník Jaroslav Hanzlík.

Úbytek vody způsobený suchem podle vodohospodářů žádný vliv na fungování přehrady nemá. Na zásobování vody průmyslových firem v Plzni to stačí.

“Jsme přibližně o tři a půl metru níž, než by mělo být v tuhle dobu. Pro představu jsme ještě šest až šest a půl metru níže, než je maximální provozní hladina,“ přiblížil vedoucí hrázný na vodním díle Hracholusky Karel Matějka.

Ale zdejší chataři jsou z toho hodně nešťastní a nemá radost ani plzeňský rybářský svaz. Totiž v tak nízké hladině vody nemají ryby velkou šanci schovat se před útoky obávaných predátorů. Například kormoránů velkých. Kvůli úbytku vody se musela omezit i lodní doprava, nedalo se plout po celé nádrži.

 

Nad přehradou také probíhá unikátní výměna mostu

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty