Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.11.2018 18:38:25

Teploty nadále nadprůměrné, počasí ovlivní inverze

 

Rekordně teplý podzim pokračuje. V místech s nízkou oblačností sice moc teplo není, kde se ale oblačnost protrhává, a zatím je to na mnoha místech, tam je slunečno a teplo. Mlh a nízké oblačnosti postupně přibude. Teploty ve výšce budou mimořádně vysoké a chladnější zemský povrch uzavře svůj chlad oblačnou pokličkou, vznikne inverze. Obří dálnice teplého proudění až z Afriky směrem do Skandinávie prozatím nedostane trhlinu. Srážek bude minimum. Situace se suchem je sice o něco málo lepší díky snížení výparu, vody ale stále chybí hodně, nejvíce na Pardubicku, Královéhradecku, Liberecku a Ústecku. Projekt Intersucho hovoří, že rozsah území zasaženého extrémním či výjimečným suchem klesl z 21 na 5 %. V hlubší vrstvě se tyto pozitivní změny ale neprojevují.

V pátek bude zataženo až oblačno, spíše jen ojediněle polojasno. Ojediněle, na Vysočině místy, mrholení. Teploty 9 až 13°C, na jihovýchodě až 15°C. V sobotu bude velmi podobně, zataženo, oblačno, na Vysočině ojediněle mrholení a mlhy. Teploty 10 až 14°C, na jihovýchodě až 16°C. V neděli bude zataženo, místy velmi slabý déšť, později ubývání oblačnosti. Teploty 11 až 15°C. Od pondělí očekáváme větší prosazení inverze, která by se měla přerušit jen kolem středy. Situaci upřesníme. Počasí celkově nebude dramatické a vpád zimy se prozatím neočekává.

Jelikož je počasí v Evropě napěchované extrémy v poslední době, uvidíme, jak se zima nakonec projeví ve střední Evropě. V té dominují podzimní tlakové výše od východu a severozápadní proudění nemá šanci. Modely laškují s prvním vpádem studeného vzduchu kolem 22. listopadu. To je ovšem tak daleko, že předpověď nemá vypovídající smysl. Rok 2018 bude s vysokou pravděpodobností nejteplejší v historii, srážek naše území dostalo naopak málo nebo jen průměrně. Velkým přínosem by byla poctivá sněhová peřina. Jenže s tak vysokými teplotami a minimálními srážkami je naděje na ni sporadická.

 

Zdroj: ČT24.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty