Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.10.2018 16:30:48

Babí léto potvrzeno, počasí nabídne teploty až kolem 20°C

 

Budeme si užívat slunečné babí léto. Kromě neděle a pondělí by mělo nad střední Evropou převládat slunečno beze srážek. A i v neděli a pondělí se srážky omezí pouze na místní přeháňky. Teploty budou stoupat nejčastěji do rozmezí 17 až 22°C. Nevýhodou malé oblačnosti jsou samozřejmě chladná rána, která jsou v hlubších údolích podél vodních toků i mrazivá. Druhou nevýhodou podzimního počasí pod vlivem tlakových výší je možnost vzniku mlh a nízké oblačnosti, které nedovolí teplotě stoupat. Zatím jich ale podle modelů nebude mnoho a budou jen ranní či dopolední. Ve výhledech absolutně chybí srážky. Na to, že říjen se dřív považoval za měsíc, kdy příroda ještě dodala nějakou vodu, to vypadá opět na srážkovou blamáž a špatné zprávy se suchem.

V neděli bude oblačno, místy přeháňky. Objevit se mohou i mlhy nebo mrholení. Teploty 17 až 21°C. V pondělí bude zpočátku oblačno, ojediněle přeháňky nebo slabý déšť. Postupně oblačno až polojasno. Teploty 16 až 20°C. V úterý bude nejčastěji polojasno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 17 až 22°C. V dalším průběhu příštího týdne by se mělo dokonce ještě oteplit. Srážky nulové. Počasí vskutku pěkné. Deficit srážek v české krajině se ale bude prohlubovat. Zejména v severní polovině republiky.

Po náznacích vpádů studeného proudění do střední Evropy od severozápadu se tak příliv vzduchu prakticky otočí na kontinentální „stepní“ proudění z maďarských plání. Vítr tradičně zesílí v zúžení mezi Alpami a Karpaty a narazí plnou silou do jižní Moravy a Českomoravské vrchoviny, kde bude den za dnem dosti větrno z jihovýchodních směrů. Rozsáhlé tlakové výše nad kontinenty mohou být protikladem různých tropických i mimotropických tlakových níží a hurikánů nad oceány. Ty mají totiž hlavní sezónu.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty