TNBiz (TN.cz)
18.08.2018 21:55:51

Po nejvyšších teplotách v historii přijde ochlazení. Jak bude v září?

Uplynulý měsíc se podle meteorologů zapíše do novodobé historie jako období s vůbec nejvyššími teplotami. V každém ze čtyř týdnů po sobě byly naměřené nadprůměrné hodnoty a podle expertů horko ještě bude. Teploty by už ale neměly překročit tropickou třicítku. První váraznější ochlazení přijde na koneci příštího týdne.

"V uplynulém období od 23. července do 19. srpna sice teploty v jednotlivých týdnech nepřekročily extrémní hodnoty, ale osmadvacetidenní období jako celek bude mít nejvyšší teploty v novodobé historii. Důvodem je, že v každém ze čtyř týdnů po sobě byly naměřené nadprůměrné teploty," informoval v sobotu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Podle odborníků teplé počasí bude trvat minimálně do konce srpna, i když v závěru příštího týdne očekávají mírné ochlazení. "Za ním bude následovat opět příliv teplého vzduchu na naše území a vzestup teplot. Teploty se v jednotlivých dnech dostanou na letní hodnoty, ovšem už by neměly překračovat 30 °C," upozornil ČHMÚ.

V první polovině září bude docházet k dalšímu poklesu teplot, ovšem stále budou mít lehce nadprůměrné hodnoty pro toto roční období. Pršet má přechodně.

Týdenní předpověď

Neděle

Bude jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo i bouřka, zejména na horách. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C, v 1000 m na horách kolem 23 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

 

Pondělí

Meteorologové očekávají jasno až polojasno. Odpoledne na horách ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s.

 

Úterý

Bude převážně polojasno. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, na jihu Moravy až 33 °C. Slabý severozápadní vítr 1 až 4 m/s.

 

Středa

V polovině následujícího týdne má být jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Čtvrtek

Bude jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

 

Pátek až neděle

Má být polojasno až oblačno, postupně oblačno až zataženo a na většině území občasný déšť nebo přeháňky, zpočátku místy i bouřky. Ke konci období ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty zpočátku 18 až 14 °C, postupně 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku 28 až 32 °C, od západu postupně 20 až 25 °C.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty