TNBiz (TN.cz)
11.08.2018 17:56:05

Výhled počasí: Čeká nás parný konec léta. Kdy se konečně ochladí?

Ani v následujících týdnech se výrazně neochladí. Znovu nás čekají třicítky, teplý bude i začátek září. Také sucho bude pokračovat, v příštích dvou týdnech zaprší jen zřídka. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Předpokládáme, že období od 13. srpna do 9. září 2018 bude jako celek teplotně nadprůměrné," uvedl ČHMÚ na webových stránkách. Vedro bude především v příštím týdnu, kdy teploty vystoupají až na 34 stupňů a budou znovu atakovat rekordní hodnotu.

Také v následujících dvou týdnech budou teploty nadprůměrné, přestože nad tropickou třicítku už by se dostat neměly. Až v týdnu od 3. září se mírně ochladí - podle meteorologů na hodnotu běžnou pro toto období. Teploty se budou pohybovat kolem 20 stupňů.

Z hlediska srážek bude nadcházející měsíc průměrný až slabě podprůměrný. První dva týdny nebude pršet skoro vůbec, v dalších dvou už se deště dočkáme. "Úhrny se pohybovat přibližně v blízkosti dlouhodobých průměrů, což v oblastech, kde přetrvává srážkový deficit, situaci výrazně nezlepší," varuje ČHMÚ.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Co se dělo v počasí v minulých dnech?

Ve dnech 21. července až 9. srpna 2018 (20 dní) byla zaznamenána na stanice Semčice (okres Mladá Boleslav) nejdelší horká vlna u nás.

Páteční ochlazení

 

Už druhý den odklízejí rybáři uhynulé ryby v největším moravském rybníku Nesyt na Břeclavsku. Kvůli horku lekla nejspíš většina ryb. Škoda je v řádu milionů.

 

A znovu sucho: Extrémní sucha sužují Českou republiku.

 

Bouřky a průtrže mračen zastavily v Evropě letadla i vlaky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty