TNBiz (TN.cz)
28.07.2018 19:01:15, aktualizováno 29.07.2018 19:25:33

Kalifornii ničí požáry a ohnivá tornáda, shořelo asi 500 domů.

Lesní požáry v Kalifornii ve Spojených státech si vyžádaly už nejméně dva lidské životy a několik lidí se zranilo. Úřady evakuovaly na 37 tisíc obyvatel. Hašení ohně brání velké sucho a velmi silný vítr. Podle svědků se na místě tvoří i nebezpečná ohnivá tornáda.

Hasiči marně bojují s požáry na severu i jihu Kalifornie, které se za posledních několik dní nebezpečně rozšířily. Z domovů zuřící živel vyhnal už desetitisíce lidí.

"Všichni odešli. Vítr dosahoval rychlosti 80 kilometrů za hodinu i víc. Vše lítalo kolem - žhavé uhlí, hořící listí po celém dvoře. Došlo mi, že musím okamžitě zmizet," popisuje Jim Chapin z Reddingu.

Hasičům se zatím podařilo zlikvidovat pouze deset procent požáru. V hašení brání velké sucho - místy dosahuje teplota až čtyřiceti stupňů Celsia - a prudký vítr, který plameny žene dál do obytných čtvrtí. Podle tamních hasičů v plamenech uhořeli dva lidé a po dalších devíti pátrají úřady.

Kalifornské požáry dosud zpustošily na sto osmdesát kilometrů čtverečních. A zanechaly za sebou přes pět set zničených budov.

Kalifornská policie teď pátrá po příčinách požárů. Zatímco oheň na severu státu podle hasičů rozpoutal elektrický zkrat, požáry na jihu má na svědomí žhář. Tamní policie má už i podezřelého - dvaatřicetiletého muže podezřelého z dalších pěti případů žhářství. Ten momentálně sedí ve vazbě.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty