TNBiz (TN.cz)
09.07.2018 11:00:50

Záplavy v Japonsku si vyžádaly přes 100 životů. Hrozí další déšť

Japonsko se vypořádává s děsivými záplavami, při kterých zemřelo už více než sto lidí, 50 dalších se pohřešuje. Přibližně dva miliony lidí musely opustit své domovy, když se řeky vylily ze svých břehů.

Už od čtvrtka bojují záchranáři o životy lidí na západě Japonska, kde spadlo extrémní množství srážek. Lidi neohrožuje jen velká voda, ale také časté sesuvy půdy. Úřady hovoří o enormních škodách.

Do záchranných operací se zapojilo kolem 54 tisíc lidí z řad policie, hasičů, záchranářů, pobřežní stráže a armády. Lidé pracují ve dne v noci, aby se podařilo nalézt zbývající pohřešované, kterých by mělo být více než 50.

Zatím není jasné, kolik lidí při záplavách a sesuvech půdy zahynulo. Podle portálu BBC už zemřelo více než 100 lidí. Většina obětí je v prefektuře Hirošima.

Voda v zaplavených oblastech rychle ustupuje, záchranáři se tak pěšky dostávají i do těch nejhůře zasažených oblastí.

"Budeme i nadále reagovat na změny v situaci a budeme vysílat další jednotky v rámci všech pátracích a záchranných operací a poskytneme pokyny k evakuaci," zveřejnil premiér Japonska Šinzo Abe.

Své domovy musely opustit miliony lidí, v dočasných úkrytech zůstává více než 20 tisíc lidí, které úřady zásobí nejnutnějšími věcmi.

 

I v pondělí se očekává, že Japonsko zasáhnou další deště. Má přijít nárůst teplot, díky tomu by měly být úřady schopné přemístit další lidi z dočasných úkrytů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty