Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.06.2018 18:33:19

Víkend bude opět horký, místy lokální bouřky, jinde sucho

 

Počasí následujících dní bude nadále beze změny. Vysoké teploty, dusno, hlavně v pátek a o víkendu přibudou bouřky, které budou opět ojediněle doprovázeny přívalovými srážkami s rizikem vzniku bleskových povodní. Tradiční začátek léta tak vystřídalo jakési skoro tropické počasí, které na mnoha místech prohlubuje sucho, zatímco jinde dělá vrásky s rozvodněnými potoky. O suchu se dnes také více zmíníme. Geograficky se podíváme, kde je sucho nejsilnější a jaká je naděje na srážky v daných oblastech. Bohužel hlavní starostí všech měst je rychle posekat trávník, který následně okamžitě umírá, schne a navíc několikanásobně zrychluje výpar a prosychání půdy. Za sucho sice mohou vysoké teploty a nedostatek srážek. Mnohem více si ale za něj může člověk sám se svým hospodařením v krajině.

Nejprve ke dnům před námi. Ve čtvrtek bude nejčastěji polojasno, odpoledne ojediněle přeháňky nebo bouřky při zvětšené oblačnosti. Na jihozápadě srážek více. Teploty 26 až 30°C. V pátek bude opět polojasno, postupně během dne ale už oblačno na většině území a místy přeháňky nebo bouřky. Ojediněle už i silné s kroupami a přívalovými srážkami. Teploty 27 až 31°C. Celý víkend bude velmi podobné počasí. Dopoledne skoro jasno, polojasno, během dne svižně oblačno až skoro zataženo. Místy přeháňky a bouřky, často i silné. Teploty jako v pátek.

Ještě k suchu. Silné až extrémní sucho panuje ve východních Čechách, odkud směřuje až na jih na Jindřichohradecko a také na východ severně od Olomouce plus západně od Ostravy. Lepší situace je v západní polovině Čech, na jihozápadní Moravě a výrazně se zlepšily Beskydy. Co bude dál? Bohužel zle. Nadále se budou objevovat silné lokální bouřky s přívalovými dešti, které nejsou pro zalití krajiny vhodné. Navíc se mohou některým místům zcela vyhnout. Letošní sucho bude opět dlouhé a vážné.


Vydrží letní teploty, nebo přijdou bouřky a ochlazení? Jaké počasí náš čeká v příštích dnech a týdnech prozradí meteorolog ČT Michal Žák.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty