Jana Brožková (Bydlet.cz)
25.05.2018 18:47:00

Jsou nás miliony a spíte s námi každý den!

Jak se bránit před roztoči

Nový byt nebo dům zamoří tihle malí živočichové do půl roku. Největší populace roztočů domácích se vyskytuje v ložnici, kde žijí většinou v matracích, polštářích a lůžkovinách. Udává se, že zhruba až 5-10 % váhy lůžkovin tvoří roztoči! Aniž by si to většina z nás připouštěla, můžou nám dost komplikovat život. Velká část populace je na ně alergická, což může vést až k astmatu, v horším případě k závažným komplikacím nebo i úmrtí. Poradíme vám, jak se jich zbavit a vyléčit alergii na ně.

Fakta o roztočích

Alergie je vyvolaná alergeny roztočů, což jsou malí živočichové s osmi nohama, kteří nejraději žijí na teplých, vlhkých a temných místech. „Byť jsou roztoči kanibalové a požírají se navzájem, alergeny jsou obsaženy v jejich exkrementech a v tělesné schránce. Alergeny obsažené ve fekáliích roztočů pocházejí ze zažívacího traktu (jsou to enzymy), některé alergeny jsou i ve slinách roztočů a kontaminují prostředí, v němž se roztoči živí kožním odpadem lidského těla a dalším biologickým odpadem,“ objasňuje původ roztočové alergie MUDr. Iva Pončáková z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze. Kromě ložnice najdete roztoče i na jiných místech domácnosti, nejčastěji v čalouněném nábytku, kobercích, předložkách, záclonách, závěsech nebo v textilních hračkách. Dokáží přežít v různých klimatických podmínkách, bez ohledu na roční období, a proto je velmi obtížné se jich zbavit. Ani luxování, speciální prostředky na roztoče nebo chemické čištění v čistírně nedokáží roztoče úplně zlikvidovat, za určitých podmínek je ale možné problém řešit minimalizací kontaktu s alergenem změnou každodenních návyků.

10 kroků k minimalizaci roztočů ve vaší domácnosti

● Na přikrývky, polštáře a matrace používejte protiroztočové povlaky.

● Perte lůžkoviny (např. povlečení, přikrývky) každý týden při teplotě 60 °C. Jenom tak zajistíte likvidaci roztočů. Praní při nižší teplotě sice dočasně ničí alergen, který roztoči produkují, samotní roztoči ale v těchto teplotách přežívají a produkují pak další alergeny.

● Děti trpící alergií by neměly spát na spodní palandě dvoupatrových postelí, protože na ně může padat alergen z horní postele.

● Pokud je to možné, odstraňte z ložnice všechny koberce a podlahu pravidelně luxujte antialergenním vysavačem, stejně jako čalouněné plochy nábytku.

● Pokud chcete roztoče zahubit ještě efektivněji, použijte parní čističe, které likvidují roztoče horkou párou.

● Všechny vodorovné plochy, jako jsou například parapety, skříně a kuchyňské linky otřete jednou týdně nejdříve vlhkým hadrem, pak suchým. Zabráníte tím rozptýlení prachu s alergenem do vzduchu.

● Používejte lehké bavlněné závěsy a pravidelně je perte. Obecně omezte látkový a čalouněný nábytek.

● Každých 8-10 let vyměňte starou matraci za novou. Polštáře vyměňujte jednou za rok.

● Textilní a plyšové hračky je nutné prát stejně jako lůžkoviny, tj. na 60 °C. Pokud to pokyny výrobce hračky neumožňují, je možné ji alternativně zabalit do plastového sáčku a dát ji na 12 hodin do mrazáku a následně vyprat na doporučenou teplotu.

● Zajistěte dostatečné větrání tak, aby byla snížena vlhkost ve vašem bytě. Optimální hodnota vlhkosti je mezi 30 a 50 %. Pokud to je nutné, použijte odvlhčovač.

Lidé ČASTO nevnímají alergii jako onemocnění, proto ji přechází

Alergie na roztoče se projevuje různě. Mezi nejčastější příznaky však patří kýchání, ucpaný nos nebo rýma, kašel, zarudlé oči, ale i nekvalitní spánek apod. Všechny tyto příznaky nás ovlivňují i během dne. Pokud dlouhodobě trpíte jednou z výše uvedených obtíží, raději se poraďte se svým lékařem. Na základě kožních testů nebo rozboru krve pozná, zda alergií na roztoče skutečně trpíte. To je první a velmi důležitý krok v boji proti nepříjemným příznakům, protože tato alergie může být některými z mnoha dostupných léků úspěšně léčena.

„Hlavním cílem správně volené léčby je odstranění obtíží pacienta. Specifická léčba alergie spočívá v důsledné eliminaci působení alergenu. Jedinou další možností kauzálního ovlivnění alergického onemocnění je alergenová imunoterapie. Úspěšná léčba znamená pro pacienta zlepšení kvality života, pocit plného zdraví, možnost plnohodnotného odpočinku během spánku. V konečném důsledku to znamená nejen zlepšení psychické pohody, ale i možnost většího pracovního nasazení. Během specifické alergenové imunoterapie je podávána dostatečná kumulativní dávka alergenu, která navodí takzvaný stav tolerance. Alergie na roztoče je obecně považována jako preastmatický stav a bylo prokázáno, že užitím alergenové imunoterapie se riziko vývoje astmatických projevů výrazně snižuje, což se jeví jako další pozitivní dopad podávání alergenové imunoterapie. Proto by člověk neměl v žádném případě příznaky alergie na roztoče podceňovat,“ říká MUDr. Iva Pončáková z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze .

Máte na výběr různé způsoby léčby. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Je pouze na vás, zda chcete jen potlačit alergeny nebo se z alergie opravdu vyléčit. V prvním případě vám postačí nákup antihistaminik nebo nosních sprejů s látkami snižující překrvení sliznice. Léky omezující příznaky alergie dostanete běžně ve volném prodeji a to jak v lékárnách, tak třeba v supermarketech. Jejich dostupnost i aplikace je tedy snadná a nástup účinku relativně rychlý. Nemá však dlouhodobý účinek. Pokud navíc nějakou alergií trpíte v průběhu celého roku, nevyplatí se vám tento způsob samoléčby ani finančně.

Jedinou variantou, která opravdu nemoc léčí a zasahuje přímo její mechanizmy je alergenová imunoterapie. Je to dlouhodobá léčba rozvržená do tří až pěti let. Přináší však trvalé zlepšení stavu, které přetrvává i několik let po jejím ukončení. Jedná se o medikamentózní léčbu ve formě injekcí – aplikovaných buď v nemocnici, nebo v jiném zdravotnickém zařízení. Mnohem komfortnější je však užívání ve formě tablet, které může pacient užívat doma. Roztočová tableta se užívá denně pod jazyk a je vhodná i pro děti a dospívající od 12 let s alergickou rýmou vyvolanou roztoči. Hlavní rozdíl mezi léčbou symptomů alergie a alergenovou imunoterapií je, že alergenová imunoterapie vytváří toleranci na alergen a léčí tak hlavní a původní příčinu nemoci, nikoli pouze její příznaky. Alergenová imunoterapie se doporučuje především v případech alergií na pyly stromů, trav a plevele, roztoče (domácí prach), zvířecí srst a hmyz. Jejím velkým přínosem je také skutečnost, že brání zhoršování a progresi onemocnění, vzniku astmatu a rozvoji dalších alergií. Konkrétní formu léčby by však měl určit váš alergolog.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty