TNBiz (TN.cz)
19.04.2018 10:29:49

Ozonová vrstva nad Českem je oslabena více než o pětinu.

Meteorologové varují před oslabenou ozonovou vrstvou. V minulých dnech se škodlivé UV záření zvýšilo hned o pětinu. Při pobytu na přímém slunci proto odborníci doporučují používat ochranné prostředky a více dbát na své zdraví.

Krásné počasí posledních dní dělá radost zřejmě většině Čechů. O víkendu by měly teploty vyšplhat až na tropickou třicítku, jenže spolu s tím přichází i varování meteorologů. V posledních dnech se ozonová vrstva nad Českem oslabila o 22 %.

"To mělo za následek během jasného a polojasného počasí zvýšení škodlivého UV záření cca o 20 procent," upozornil Michal Janouch z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V horách dokonce UV-index dosahoval letních hodnot.

Ultrafialové záření působí zejména na oči, kůži a imunitní systém lidí. Do jisté míry je potřebné pro tvorbu vitamínu D v kůži, ve větším množství ale škodí. Mezi okamžité následky patří záněty spojivek a rohovky a běžnější spálení kůže či puchýře.

Existují ale i pozdější následky, které jsou mnohem závažnější. Asi nejčastějšími jsou infekční nemoci, kterým organismus s oslabenou imunitou nedokáže vzdorovat, ale také rakovina kůže. Na kůži se UV záření projeví předčasným stárnutím, na oku zase zákalem čočky až slepotou. 

Odborníci proto nabádají, aby se lidé před zářením chránili. "Při pobytu na přímém slunci doporučujeme používat ochranné prostředky (krémy s ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývku hlavy)," sdělil Janouch.

Především lidé, kteří trpí vážnými nemocemi, by pak měli pobyt na sluníčku alespoň omezit. UV záření totiž může jejich stav ještě zhoršit. Po poledni, kdy sluníčko svítí nejvíc, by raději neměli vycházet ani ostatní.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty