Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.04.2018 19:25:38

Před námi je týden vysokých teplot, nížiny si užijí 20°C

 

Krátké ochlazení hlavně v pátek je nyní za námi a před námi je zlepšování počasí a hlavně zvyšování teplot. Oteplení vypadá na modelech stabilně a nic by jej nemělo přerušit alespoň po následující týden. Možnost na další mírné ochlazení se rýsuje na příští víkend. Srážek bude málo, přeháňky se mohou objevit hlavně odpoledne při přechodně zvětšené oblačnosti. Začala také bouřková sezóna. Bouřky si užil západ Čech, ve čtvrtek se ojedinělé bouřky objevily i v Českých Budějovicích, na Blanensku a v dalších místech republiky. V teplém jižním proudění se mohou v dalším týdnu objevit další, prozatím jen slabé. Ještě není ve vzduchu dostatek energie pro jejich vznik a vyšší intenzitu.

Pojďme se podívat nejprve na víkendové počasí. V sobotu bude skoro jasno, polojasno, od jihovýchodu může být i oblačno. Teploty oproti pátku povyskočí na 14 až 18°C, v nížinách Čech i 20°C. V neděli bude naprosto totožné počasí i teploty avšak s tím, že ve východní polovině republiky se může objevit místy déšť. Ten by srazil v daných místech teplotu na 13°C. Po oba víkendové dny počítejte hlavně na Vysočině se silnějším jihovýchodním větrem.

V pondělí by mohlo být opravdu hezky. Ráno sice ojediněle mlhy, postupně ale jasno až skoro jasno a velmi teplo. Odpolední teploty 18 až 22°C. Od úterý teploty lehce poklesnou, stále bude ale odpoledne 15 až 21°C. Přidají se místy přeháňky, ojediněle bouřky. Začíná sezóna klíšťat, takže pozor v čerstvé zelené trávě. Vypukne také hlavní pylová sezóna nejagresívnějšího jarního alergenu břízy. I na základě předpovědi je zřejmé, že se budeme od dubna potýkat se suchem. Informace o vývoji situace budeme shromažďovat a pravidelně předávat čtenářům. Studený vzduch nyní opustil většinu Evropy, zůstává jen v severní Skandinávii. Nadále je velmi teplo u severního pólu.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty