TNBiz (TN.cz)
20.03.2018 20:03:55

Chorvatsko trápí povodně. Platí stav ohrožení, pomáhá armáda

Chorvatská vláda vyhlásila stav ohrožení kvůli povodním. Na pomoc lidem v postižených oblastech povolala armádu, hasiče i horskou službu. Zaplavené jsou stovky domů a mnozí lidé zůstali odříznutí od světa. Hladina řeky Sávy je podle hydrologů na historickém maximu.

Povodně trápí Chorvatsko už přes týden a někde způsobily také sesuvy půdy. Příčinou velké vody je hlavně tající sníh v kombinaci s deštěm.

Hladina Sávy, na jejímž toku je situace nejhorší, má stoupat nejméně dalších 24 hodin. Už teď dosahuje do 920ti centimetrů, a to je o 13 centimetrů víc, než rekordní výška hladiny v roce 1970.

Nejhorší situace panuje v okrese Jasenovac. Tam se také sešel krizový štáb v čele s premiérem Plenkovičem. Voda se ale z břehů vylila i na mnoha dalších místech - hlavně u hranic s Bosnou.

 

 

 

"Celý můj dům je pod vodou. Máme jen jedno čerpadlo a to nestíhá pumpovat všechnu vodu ven. Hráze z pytlů s pískem nám moc velkou ochranu neposkytují," řekla obyvatelka Kostajnice.

Záchranářům se podařilo předejít obětem na životech nebo zraněním. Škody na majetku ale budou zřejmě obrovské. Voda narušila statiku mnoha domů, kterým popraskaly zdi.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty