TNBiz (TN.cz)
11.03.2018 19:35:35

Vysoké teploty urychlí tání sněhu.

Máme před sebou zatím nejteplejší den tohoto roku, zvyšující se teploty ale mohou přinést do Česka i problémy. Podle meteorologů začne rychle odtávat sníh, od úterý pak mohou hladiny potoků řek dosáhnout stupňů povodňové aktivity.

Polojasno a příjemné teploty až 17 °C. Takové počasí nás podle meteorologů v neděli čeká. Má jít zatím o nejteplejší den tohoto roku. A více než 10 °C má být i v následujících dnech.

Kromě vysokých teplot ale s novým týdnem přijde do Česka déšť. A meteorologové se obávají, že dojde ke zvýšení hladin potoků a řek. "Od pondělí očekáváme výraznější odtávání sněhu a od úterý možnost dosažení stupňů povodnové aktivity," varuje Český hydrometeorologický ústav.

"Vlivem oteplení a následného odtávání sněhové pokrývky z horských a podhorských oblastí budou v neděli hladiny většinou zvolna stoupat. Výskyt ledových jevů na tocích bude ubývat. Dosažení stupňů povodňové aktivity ale v tento den neočekáváme," dodává ČHMÚ.

 

Aktuální předpověď

Neděle

Z počátku bude počasí na severovýchodě našeho území ovlivňovat teplá fronta. Za ní k nám bude proudit teplý vzduch od jihu. Jeho příliv bude vrcholit před zvlněnou studenou frontou postupující přes západní Evropu k východu. Bude polojasno, místy zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrholení. V severovýchodní polovině území zpočátku oblačno až zataženo, na horách ojediněle déšť. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 13 až 17 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 10 °C, v 1000 m na horách kolem 8 °C, na Šumavě kolem 11 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, v západní polovině Čech slabý 1 až 4 m/s.

Noc na pondělí

Zataženo až oblačno, zpočátku místy polojasno. Ojediněle déšť, ve druhé polovině noci od jihu přibývání srážek. Ojediněle mlhy. Nejnižší teploty 9 až 5 °C, v západní polovině Čech 5 až 1 °C. Čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, v západní polovině Čech slabý proměnlivý do 4 m/s.

Pondělí

Zataženo až oblačno, na většině území déšť, místy vydatnější, zejména v Čechách a na Českomoravské vrchovině. Ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, na Moravě a ve Slezsku ojediněle až 15 °C. Čerstvý jižní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, zejména na Moravě a ve Slezsku. V Čechách zpočátku slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty