Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.02.2018 18:08:59

Potvrzeno, arktický vzduch se blíží a docela se u nás usadí

 

Jak se blíží možný vpád ledového vzduchu od severu až severovýchodu, jeho reálné riziko se zvyšuje. Modely nadále trvají na výrazném ochlazení, které nabere na síle ze soboty na neděli. Bude se jednat o holomrazy, které doprovodí jen minimum srážek, spíše žádné. Mrazům se z naší kotliny a celé střední Evropy následně nebude chtít. Zatím to vypadá, že by vydržely minimálně pět až šest dní, ale to bude nutné samozřejmě upřesnit. 

Poprvé za zimu smysluplně zamrznou vodní plochy, ski areály asi budou mít radost. V nížinách ale mrazy trochu odtrpíme suchým vzduchem a zhoršenými rozptylovými podmínkami i celkovým bio komfortem. V praxi to bude znamenat odpolední teploty od -8 do -4°C, noci budou silně mrazivé s teplotami mezi -15 a -11°C. Na sněhové pokrývce v údolích a mrazových kotlinách nebude problém prolomit -20°C. 

Následující dny budou také studené, ale zatím to půjde v odpoledních hodinách vydržet. Zlom směrem dolů nastane v neděli. V pátek bude oblačno, ojediněle sněžení, teploty vystoupí na -2 až +2°C na sněhové pokrývce, kde sníh není, mohou být i +4°C. V sobotu bude jasno až polojasno. Ojediněle by se mohla objevit nízká oblačnost se slabým sněžením. Teploty -3 až +1°C. V neděli půjde do tuhého, bude polojasno, opět ojediněle s nízkou oblačností. Teploty klesnou na -8 až -4°C. Ráno už bude pod -10°C.

V pondělí bude naprosto totožně, v noci ale bude ještě chladněji. Na sněhové pokrývce může být až  -20°C. V tomto duchu bude nový týden probíhat skoro celý. Naděje na oteplení je nejdříve kolem pátku, situaci upřesníme. Pozor na nebezpečnou situaci s hlubokými mrazy hlavně přes noc. Oblékejte více vrstev oblečení, omezte pohyb venku v nočních hodinách, doma lehce stáhněte topení pro lepší adaptaci těla. Více: Třeskuté mrazy se blíží. Jak ochránit sebe, auto či zahradu? 

Předpověď na pondělí pro regiony ČR

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty