Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
22.01.2018 17:25:53

Ústup zimy zařídí obleva, chladno bude jen v místech s inverzí

 

Snad na celém území republiky jsme nyní viděli sníh, bohužel tím to na neurčito zase končí. Počínaje úterým začne výrazná obleva, která vyhoupne teploty i poměrně vysoko nad nulu. Výjimkou budou místa s inverzí, nejvíce na Českomoravské vrchovině, která je promrzlá a se slušnou sněhovou pokrývkou, takže nad sebou uzavře inverzní pokličku. Při cestování po D1 tak dbejte pozornosti. Zatímco v Praze může být klidně +8°C v následujících dnech, na Vysočině i -1°C s mlhou. Ve výšce se bude dostávat do střední Evropy nezvykle teplý vzduch, takže zima a sněžení řadí zpátečku. Důvodem je teplé jihozápadní proudění, které se na víkend potom částečně přeruší, v novém týdnu se ale možná zase hned obnoví.

Den po dni je tedy dobré připravit se na následující počasí. V úterý přijde od jihozápadu obleva. Zpočátku bude na východě sněžit, ale i tam se nakonec dostane oteplení. V Čechách bude už +2 až +6°C, zatímco na Moravě a Vysočině -1 až +3°C. Ve středu se vytvoří místy mlhy, zejména na Vysočině. Jinak bude zataženo až oblačno, v Čechách +3 až +7°C, ojediněle i +9°C, na Moravě +1 až +5°C a na Vysočině 0°C. Ve čtvrtek to bude podobné počasím i teplotami. Nejchladněji opět na Vysočině. V pátek se do počasí vloží slabá studená fronta. Místy se může objevit slabý déšť, déšť se sněhem, od 500 m n. m. postupně i sněžení. Teploty +1 až +6°C nejčastěji.

V dalším týdnu se lehce oteplí, takže tradičnímu lednovému počasí je odzvoněno. Jako celkem bude zima patřit k dalším blamážím s vysokými teplotami, které nebudou dobré ani pro přírodu ani pro zemědělství. Hodně srážek od vyšších poloh svědčí horám. Labská bouda hlásí 195 cm sněhu, Pec pod Sněžkou 92 cm sněhu, Churáňov 83 cm sněhu, Šerák 85 cm sněhu a Lysá hora 69 cm sněhu. Alpy se potom celkově nemohou vymanit z neustálé kalamity od Francie po Rakousko.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty