Roman Havlíček (Meteobox)
19.01.2018 00:48:43

Větrný čtvrtek vystřídá o víkendu zimní počasí s občasným sněžením

Počasí u nás ovlivňuje hluboká tlaková níže nad severním Německem a Polskem, která se bude přesouvat dále k východu. S ní spojený frontální systém postupuje přes naše území dále k východu a za jeho studenou frontou k nám začíná proudit chladnější a vlhčí vzduch od západu. O víkendu bude přes střední Evropu postupovat mělká brázda nižšího tlaku vzduchu. Počátkem příštího týdne postoupí do střední Evropy frontální systém, který bude oddělovat teplejší vzduch na jihozápadě od chladnějšího na severovýchodě. V dalších dnech k nám pak začne zesilovat příliv teplejšího vzduchu, zejména ve vyšších hladinách atmosféry. 

 

V noci bude proměnlivá oblačnost, zpočátku na východě až zataženo a občas ještě déšť nebo déšť se sněhem, od 500 m n.m. sněžení. Postupně od západu místy přeháňky, většinou již sněhové. Během noci se postupně může tvořit náledí, zpočátku od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků a závějí.

Nejnižší noční teploty 2 až -2°C.

Vítr čerstvý západní 4-9 m/s, v nárazech 15-20 m/s, na horách 25-30 m/s, v severní polovině území 8-13 m/s, v nárazech 20-25 m/s, na horách až kolem 35 m/s. Během noci slábnutí větru na mírný až čerstvý 3-8 m/s, v nárazech až 15 m/s.


pátek bude velká proměnlivá oblačnost, místy občasné sněhové přeháňky, během dne pod 400 m n.m. i srážky smíšené nebo dešťové, ojediněle možnost bouřky.

Nejvyšší denní teploty 0 až 4°C, ojediněle až 6°C.

V 1000m n.m. kolem -2°C.

Vítr mírný západní až jihozápadní 2-6 m/s, v nárazech až 15 m/s, v přeháňkách může přechodně zesilovat.

 

V sobotu bude oblačno až zataženo, v noci a ráno přechodně až skoro jasno, místy sněhové přeháňky nebo sněžení, během dne více oblačnosti a postupně srážky četnější.

Nejnižší noční teploty 0 až -4°C, při vyjasnění a na sněhové pokrývce až -8°C.

Nejvyšší denní teploty -1 až 3°C, při slunečním svitu ojediněle i tepleji.

Vítr slabý až mírný západní až jihozápadní se bude během dne stáčet na jihovýchodní až východní 1-6 m/s.

 

V neděli bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, postupně částečné ubývání oblačnosti i srážek.

Nejnižší noční teploty 0 až -4°C, při zmenšené oblačnosti až kolem -6°C.

Nejvyšší denní teploty -2 až 3°C.

Vítr zpočátku v noci slabý až mírný východní až severovýchodní, postupně se stočí na severozápadní až západní, večer postupně jižní nebo jihovýchodní 1-6 m/s.

   

Výhled od pondělí do čtvrtka : zpočátku polojasno, postupně přibývání oblačnosti s občasným sněžením, které bude od západu přecházet v déšť nebo déšť se sněhem, ojediněle i srážky mrznoucí. V druhé polovině období místy mlhy nebo nízká oblačnost, jinak skoro jasno až polojasno.

Nejnižší noční teploty v pondělí -3 až -7°C, při vyjasnění a utišení větru až -12°C, postupně oteplování na 3 až -1°C, při zmenšené oblačnosti až -5°C.

Nejvyšší denní teploty v pondělí -3 až 1°C, v Čechách až +3°C, postupně 0 až 5°C, v úterý a při zmenšené oblačnosti až 7°C.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty