TNBiz (TN.cz)
11.01.2018 20:58:12

Zoufají si lyžaři i vlekaři. Svahy kvůli teplu ani nelze zasněžovat

Ačkoli by se o víkendu mělo mírně ochladit, dál bude pošmourno a teploty se pod nulu nedostanou. Zoufají si především provozovatelé lyžařských areálů. Například na Moravě už hlásí milionové ztráty. Minimum mrazivých nocí jim umožňuje jen sporadicky spustit sněžná děla a mnohá střediska sezónu ještě vůbec nezahájila.

Místo stovek lyžařů byl svah v areálu nedaleko Kladek na Prostějovsku opuštěný. Na něm se udržely jen zbytky sněhu po marném pokusu o zasněžení. Přitom tu před časem za miliony prodloužili sjezdovku a postavili sedačkovou lanovku. "Kvůli tomu, že ještě jsme nerozjeli lyžařský areál, nemůžeme splácet půjčku, kterou máme," svěřil se starosta Kladek Josef Hofman.

Počasí tuto zimu je zkrátka jako na houpačce. Před dvěma týdny napadlo v Karolince na Vsetínsku přes čtvrt metru sněhu. V současnosti fungují jen dvě třetiny svahu, zbytek už museli zavřít. Na kopcích tak kromě lyžařských kurzů vydrží snad jen skalní nadšenci.

"Máme desátý den intenzivní oblevy, kdy je v noci plus tři stupně, přes den máme až nějakých sedm, osm," popsal provozovatel lyžařského areálu Marek Cimala. Na špatné podmínky si stěžovali i samotní lyžaři.

Už na podzim se meteorologové přeli, jestli bude zima mrazivá nebo nadprůměrně teplá. Zatím ale prognostici sněhu a ledu prohrávají. I proto lidé nezanevřeli na kola a místo klasických běžek se prohánějí na těch s kolečky.

Tento víkend by se ale počasí mělo zlomit a začne trochu mrznout. "Začneme nanovo a znovu pojede na plný výkon zasněžování," plánuje Cimala. "Všechno záleží na počasí a... musíme věřit, no," doplnil vlekař René Bittner.

S tím, jak areály stojí nebo omezují provoz, totiž nevydělávají ani ostatní, kteří se na provozu podílejí. "Nefunguje ani lyžařská půjčovna, lyžařská škola, bufety, vůbec nic. Tím pádem máme do dnešního dne tržby nula," zoufá si další provozovatel areálu Michal Cepek.

Na rozdíl od těch moravských česká střediska až takové problémy nemají, hlavně proto, že na severu a západě republiky víc nasněžilo. Přesto na mrazy a opožděný příchod zimy čekají i tam. Letošní počasí navíc plete i přírodu - někde kvetou stromy, jinde ráno stále vítají zpěvní ptáci.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty