Roman Havlíček (Meteobox)
08.01.2018 03:51:25

Počasí stále připomínající podzim, po přechodném oteplení v závěru týdne chladněji

Počasí u nás ovlivňuje frontální rozhraní oddělující teplý vzduch na jihu od studeného na severu. Od severu k nám pak zasahuje oblast vysokého tlaku vzduchu, která se přesouvá ze severního moře dále k východu až jihovýchodu a po její zadní straně k nám bude v následujících dnech zesilovat příliv teplého vzduchu od jihovýchodu. Příliv tohoto vzduchu ukončí až okluzní fronta, která by měla začít přecházet přes naše území ve středu. Za ní k nám bude proudit chladnější vzduch. V dalších dnech pak zesílí oblast vysokého tlaku vzduchu nad severovýchodní Evropou, která se bude přesouvat k jihu. Počátkem příštího týdne se do střední Evropy bude nasouvat brázda nízkého tlaku vzduchu od severozápadu a v ní bude postupovat frontální systém. 

 

V noci bude zataženo až oblačno, ojediněle mrholení i horách i slabé sněžení, později ve východní polovině území až místy.

Nejnižší noční teploty 5 až 1°C, na severu až kolem 0°C.

Vítr slabý až mírný východní až severovýchodní 1-6 m/s.

 

V pondělí bude zataženo až oblačno, ojediněle mrholení nebo i slabý déšť, ve východní polovině území srážky místy, na horách i sněhové nebo možnost mrznoucích srážek. Zpočátku ojediněle mlhy. Ojediněle se může oblačnost protrhávat na polojasno.

Nejvyšší denní teploty 2 až 6°C, na jihovýchodě až 9°C.

V 1000 m n.m. kolem 0°C

Vítr mírný východní až severovýchodní 3-7 m/s, během dne místy v nárazech až 15 m/s.

 

úterý bude převážně zataženo až oblačno, ojediněle mrholení nebo déšť. Ojediněle mlhy.

Nejnižší noční teploty 6 až 2°C, na severovýchodě až kolem 0°C.

Nejvyšší denní teploty 6 až 10°C, v Čechách až 12°C, na severovýchodě naopak místy jen kolem 4°C.

Vítr mírný východní, postupně čerstvý jihovýchodní 4-9 m/s, místy s nárazy až 15 m/s, na horách a Českomoravské vrchovině 20-25 m/s, na hřebenech hor až 30 m/s! Na severovýchodě a jihozápadě místy jen slabý až mírný.

 

Ve středu bude zataženo až oblačno, postupně místy s občasným deštěm, později na horách i možnost sněžení. Zejména v Čechách místy mlhy, přechodně může být i protrhaná oblačnost.

Nejnižší noční teploty 6 až 2°C, v západní polovině Čech při zmenšené oblačnosti až kolem 0°C.

Nejvyšší denní teploty 4 až 8°C.

Vítr mírný jihovýchodní 3-7 m/s, zpočátku i s nárazy kolem 15 m/s, na horách až 20 m/s, v západní polovině Čech i slabý proměnlivý, postupně bude slábnout na celém území.

 

Výhled na další dny od čtvrtka do neděle : bude zpočátku zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo mrholení, od 900 m n.m. sněžení, ojediněle i srážky mrznoucí. Postupně ubývání oblačnosti na oblačno až polojasno, srážky jen ojediněle a již od 500 m n.m. většinou sněhové. Místy mlhy nebo nízká oblačnost.

Nejnižší noční teploty zpočátku 4 až 0°C, postupně slabé ochlazování, při vyjasnění až kolem -5°C.

Nejvyšší denní teploty zpočátku 3 až 7°C, postupně slabé ochlazování.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty