Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.11.2017 18:06:46

Ochlazení je tady, bude jen přechodné a sníh zasype hlavně hory

 

Přichází ochlazení, které se podle původních výpočtů modelů jevilo jako ryze zimní. Nakonec se sněhové vločky dostanou k hranici 400 m n. m., níže bude většinou pršet. Teploty zůstanou nadnulové, mrznout bude jen na horách a poránu na většině území. Počasí doprovodí četné přeháňky, které budou na horách i ve vyšších polohách sněhové, ve středních polohách budou sněhové střídavě, hlavně večer a v noci, a v nejnižších polohách bude pršet, nebo se objeví déšť se sněhem. Typický je také přechod mezi sněžením a deštěm během přeháněk, který se projevuje krupkami do velikosti necelého centimetru. Sněhová pokrývka se bude tvořit v noci již od 450 m n. m. a přes den alespoň od 650 m n. m. během náhlých přeháněk. Na horách napadne podle výstrahy ČHMÚ až 40 cm sněhu, což je slušná peřina. 

Jak to bude vypadat během jednotlivých dní? V neděli bude proměnlivá oblačnost, na většině území přeháňky, sněhové nejčastěji od 500 m n. m. Teploty vystoupají na 2 až 6°C. Podobné počasí čekejte i v pondělí. Teploty budou víceméně stejné a přeháňky se během dne opět přidají. V úterý přejde naše území teplá fronta a původní ranní sněžení rychle vystřídá déšť. Teploty nejčastěji povylezou na 4 až 8°C. Ojediněle i 10°C. Středa by mohla být relativně teplým dnem, bohužel musíme počítat s možností nízké oblačnosti. Očekávaných 7 až 11°C by celodenní „deka“ na obloze mohla snížit. V dalších dnech se aktuálně neočekává vpád zimy, spíše by se měly držet teploty až kolem 10°C. 

Předpovědi týkající se Vánoc stále nejsou na místě, podívat se ale můžeme na výhled na přelom měsíců listopadu a prosince. Pohyb vzduchových hmot bude v Evropě poměrně dynamický a stát se může cokoliv, v zásadě ale nadále platí, že ve výšce je velké množství teplého vzduchu, a klasická ladovská zima z toho nekouká. Kdo miluje přívaly sněhu, musí doufat, nebo se vydat do hor během sněhových epizod.





Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty