Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.10.2017 14:59:11

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí od ČHMÚ, v neděli přejde Česko mimořádná vichřice

 

Nad Pobaltím se prohloubí ve druhé polovině víkendu tlaková níže. Kvůli ní vznikne velký rozdíl v tlaku vzduchu mezi jí samotnou a vyšším tlakem vzduchu na jihozápadě od Česka. Tento značný rozdíl vyrovnává díky fyzice atmosféry vítr. A protože bude rozdíl v tlaku velmi výrazný, objeví se i extrémní vítr. Modely se netají překonáním hranice 100 km/h v nárazech na drtivé většině území republiky. Na Českomoravské vrchovině to může být už 140 km/h a na horách nelze vyloučit nárazy až kolem 180 km/h. Takové hodnoty jsou velmi vysoké a jsou očekávány četné škody na majetku i vegetaci. Český hydrometeorologický ústav vydal nejvyšší možnou výstrahu na tento nedělní jev. To se stává málokdy. Situace by mohla dosahovat síly například orkánu Kyrill. Snad se prognózy nenaplní v nejhorším světle. 

Základní rady pro zmírnění škod jsou podle ČHMÚ následující. Před příchodem větru nutno zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty (květináče, zahradní nábytek, plechy, apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod. Omezit pohyb venku a jízdy autem. Nezdržovat se zejména v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), v blízkosti větších stromů a nechodit do lesa. Je-li to možné, přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách. 

Při řízení auta jet maximálně opatrně a pomalu. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. To platí i pro prázdné nebo poloprázdné nákladní auto a kamion. Hrozí také zvýšené nebezpečí střetu s překážkou na silnici a neprůjezdnost silnice. Nutno sledovat dopravní zpravodajství. Neparkovat auta pod stromy či v blízkosti něčeho, co hrozí zřícením, dávat pozor na vysoké sloupy. Dávejte pozor na možnost pádu drátů vysokého napětí. Pokud leží na zemi, vůbec se k nim nepřibližujte. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry. Situaci není dobré podcenit



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty