TNBiz (TN.cz)
20.10.2017 11:01:04

Nad Evropou se žení všichni čerti.

Počasí u Evropy je v posledních dnech velmi neklidné, nejprve se přes Britské ostrovy přehnala velmi silná bouře Ophelia, nyní s obavami sledují meteorologové vichřici s neoficiálním označením Brian. To ale podle portálu Severe Weather Europe není všechno, v regionu jsou hned tři cyklóny, které ovlivňují počasí v Evropě.

Britské ostrovy se sotva stihly vzpamatovat z úderu bouře Ophelia, která dosáhla síly hurikánu třetí kategorie, a už musí čelit dalšímu tvrdému úderu od počasí. Úplný jih Británie a severozápad Francie zasáhla přes noc vichřice, ve které se vítr pohyboval rychlostí až 110 kilometrů v hodině.

Kromě silného větru rozbouřila malá cyklóna vody v kanálu La Manche.

To vše jen den předtím, než k ostrovům dorazí vichřice Brian, která by měla přejít přes Irsko a Británii v noci z pátku na sobotu. Modely zatím nemohou přesně určit, kudy se Brian bude pohybovat, sílu větru odhadují meteorologové na 120 až 130 kilometrů v hodině.

Nejsilnější vítr by měl zasáhnout zejména západ Irska a Wales, podle Severe Weather Europe dost možná ovlivní počasí v Belgii, Nizozemí a na severozápadě Německa. Meteorologové varují také před silnými srážkami.

V oblasti západní části Středozemního moře je aktivní bouřkový systém, který s sebou do Španělska a Francie přinese extrémní množství srážek, někde by mohlo napadnout více než 100 milimetrů srážek. Očekávají se lokální bleskové povodně.

Podle meteorologů panují vhodné podmínky pro supercely, hlavní hrozbou jsou extrémní srážky, objevit se ale mohou také obrovské kroupy. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty