Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
17.09.2017 17:51:02

Babí léto se odkládá, hurikány rozbouřený Atlantik může k Evropě přinést výrazné tlakové níže

 

  Vypadalo to, že bude ve druhé polovině září hezky. I modely to naznačovaly. Teplý vzduch při zemi i ve výšce skutečně v Evropě je, jenže ouha. Výjimkou je střední Evropa, kam se dostal vzduch chladnější, a hlavně nepříznivě setrvává na místě. Teplejší vzduch jej nebude chtít v následujících dnech z naší země vypudit. Počasí v průběhu podzimu navíc možná ovlivní tlakové níže z Atlantiku, kde se urodila výrazná hurikánová sezóna. Média nyní svou pozornost od situace odvrátila, protože odezněla Irma. Jenže v Atlantiku se nadále točí nesmrtelný Jose, který je sice jen hurikánem kategorie jedna, ale vydrží ještě mnoho dní a může svým působením ovlivnit východní pobřeží USA a proudění v západním Atlantiku.

 Nyní si můžete zapamatovat nové jméno vznikajícího hurikánu. Maria. Prozatím sílí jako běžná tropická bouře jihovýchodně od Karibiku. Jenže se i z ní stane významný hurikán, který se požene na Dominikánskou republiku a okolní ostrovy. Podle předpokladů dosáhne stupně síly hurikánu nejméně tři až čtyři. Atlantik bude tedy letos hodně rozbouřený a bude přenášet energii z hurikánů směrem na severovýchod do Evropy. Uvidíme, jakou měrou může promluvit do počasí na starém kontinentu. Zatímco v zimě přináší proudění z Atlantiku oteplení, na podzim je to bohužel spíše lehké ochlazení a více srážek. 

 Pokud se ptáte, jestli se ještě vůbec letos oteplí, tak naděje je prozatím na samotném konci měsíce září a teplo by mohlo být i v říjnu. Bude záležet na poloze tlakových útvarů nad Evropou. Teplého vzduchu je ve Středomoří a severní Africe dostatek, musí jen vzniknout vhodná dálnice proudění od jihu. Když už nic jiného, tak se zlepšuje situace s výrazným suchem na našem území. Srážky se dostávají do české kotliny a nízké teploty drží jejich výpar na minimu. Situaci pro vás budeme nadále sledovat a přineseme aktualizace vývoje.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty