Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.08.2017 20:31:56

Proměnlivý výhled počasí, vysoké teploty budou střídat fronty

 

  Počasí následujícího období by se dalo označit jako typicky letní pro střední Evropu. Nekonečné vlny veder poleví, přesto si tepla užijeme dostatek. Teplejší výkyvy ukončí studené fronty a frontální systémy, které by měly přinést i tolik důležité srážky. Jakmile se trochu vyprší a ochladí, hned se začne zase oteplovat na letní hodnoty. Je to dobrá zpráva pro školáky i dovolenkáře, protože prázdniny plné zábavy a výletů mohou vesele pokračovat do své poslední třetiny.

 Období veder ukončilo frontální rozhraní víceméně v neděli. Aktuální ochlazení bude ale během jediného dne zase fuč a úterní, středeční a na východě republiky i čtvrteční teploty poletí velmi vysoko. Pondělí bylo mírně ochlazující, ale v úterý nás čeká 28 až 32°C, přičemž chladnější bude Vysočina, protože se do ní opře čerstvý jihovýchodní vítr. Středa už začne rozdělovat naši zemi na chladnější západ s bouřkami a teplotami 23 až 27°C a rozpálený východ se slunečnem a teplotami 28 až 32°C.

 Zajímavý a dynamický může být z hlediska počasí hlavně čtvrtek. Na západě už mohou teploty klesnout vlivem ochlazení na 18 až 23°C, zatímco na východě před příchodem silných bouřek stihnou vyletět na 29 až 34°C. Tak velký teplotní rozdíl je na území Česka vzácný, a přinese určitě velmi bouřlivé a možná nebezpečné počasí. Po čtvrtečním ochlazení si bude teplo hledat do střední Evropy cestičku jen postupně.

 Není se třeba obávat, že by se vysoké teploty na naše území už nevrátily. Akumulace tepla je hlavně v jižní Evropě enormní a stačí pouhý impuls, aby sem proniklo jižní proudění, a ještě trochu horka přineslo. Léto bude jako celek určitě teplotně nadprůměrné a slunečné dny silně převládají nad těmi se šedou oblohou a srážkami. Deště v posledních týdnech přibylo, takže sucho je částečně zmírněno alespoň v povrchové vrstvě půdy. Bohužel se situace neustále zhoršuje u spodních vod, a začínají usychat například borovice (koruna stromu „zrezaví“ a mohou opadat jehlice).



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty