Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.07.2017 20:24:35

Požáry nedávno ohrožovaly chorvatský Split, jaké jsou příčiny pohromy?

 

Zejména střední Dalmácie zažila v předchozím období velké požáry. Dokonce poblíž turistických destinací a velkého přístavu Splitu opakovaně hořely porosty. Subtropická část Evropy je na četné letní požáry zvyklá, avšak ty uplynulé byly docela nadprůměrné, a nadělaly v tradičním cíli dovolených našich turistů mnoha obyvatelům i zasahujícím složkám vrásky na čele. Dneska se podíváme z hlediska počasí i dlouhodobějšího klimatu, které podmínky vzniku požárů nahrávají a jak v oblasti Chorvatska vznikají. Riziko požárů je během posledních let vysoké také u nás. Alespoň že aktuální tlaková níže svými srážkami sucho částečně zmírní. 

Subtropická část Evropy, kterou můžeme pro naši potřebu označit jako Středomoří, je velmi náchylná k letním požárům, protože klima oblasti situaci silně nahrává. V zimě spadne ve Středomoří klidně i 80 % srážek z celého roku díky tlakovým nížím a energii, kterou svou vlhkostí produkuje moře. V létě se rozprostře nad subtropy tlaková výše beze srážek. Pro zájemce lze uvést, že počátek tlakových výší je v tropech. Kolem rovníku vzduch prudce vystupuje nahoru, tlak je nižší a vznikají četné bouřky. V subtropech tento vzduch začne zase klesat a přináší slunečné počasí s minimem srážek a vyšším tlakem.  

A jsme u problému. Ve Středomoří kolikrát neprší i několik týdnů v průběhu léta. Zatímco teploty jsou vysoké a vedra úmorná. Vyprahlá vegetace schne a rostliny uzpůsobené těmto podmínkám stahují vodu do kořenů a tvrdých listů. Pokud přijde podnět vzniku požáru, je zle. Těch podnětů může být mnoho přírodních i člověkem podmíněných. Přírodní příčiny jsou jasné, zejména blesk. Mnoho bouřek produkuje jen minimum srážek a nebo mohou srážky dané stanoviště obejít. Ale blesk „nasucho“ udeřit může. Člověk přispívá ke vzniku požárů nedopalky cigaret a zakládáním ohňů v extrémně suchém prostředí ve větru. Hasiči odvedli v Dalmácii výbornou práci a největší požár u Splitu dostali pod kontrolu. Bohužel budou následovat další... 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty