Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.06.2017 17:14:08

Výrazné bouřky zvolna snížily teploty na pouhý den, vedra se vrátí

 

Večer a v noci na pátek zasáhly drtivou většinu našeho území silné bouřky, které přinesly výrazné poryvy větru a místy také trochu vytoužené vláhy. Ochlazení však přinesly jen na pátek a velmi částečné. Hned v sobotu začnou česko sužovat vysoké teploty znovu. Dnešní článek shrnuje bouřkové dění, přidává jako vždy něco navíc o počasí a jeho projevech, a zaobírá se v neposlední řadě také očekávaným vývojem povětrnostní situace na další týden. Obecně vzato nás nadále čekají velmi vysoké teploty a sucho.

Hromy a blesky se přiřítily po horkém čtvrtku z Německa, kde se objevily i velké kroupy, silný nárazový vítr a dokonce i tornádo. Jelikož naše území přešly až v nočních hodinách, jejich projevy byly o něco slabší. I tak přinesly silný vichr a ten stačil nadělat mnoho škod na vegetaci, elektrickém vedení i v dopravě. Nejhůře na tom byly jižní Čechy, kde se ocitlo mnoho domácností bez proudu a zastavila se železniční doprava na několika místech. Popadané stromy byly problémem skoro na celém území Česka.

Studená fronta s bouřkami ze čtvrtka na pátek bude jistě patřit k jedné z nejsilnějších tohoto léta. Jednalo se o typickou situaci, kdy studený vzduch narazí na vyhřáté prostředí s dostatkem vzdušné vlhkosti. Výsledkem jsou prudké bouřky s hlavním dominantním nebezpečným jevem, a to silným nárazovým větrem, který působí jako médium vyrovnání tlaků před frontou a za ní. Takovou bouřkovou činnost doprovází vysoká frekvence blesků.

V pátek byly díky studené frontě teploty nepatrně nižší mezi 23 a 27°C, ale hned v sobotu se zase budou šplhat na 28 až 32°C a v neděli velmi podobně vysoko jen se změnou, že odpoledne mohou klesat vlivem místních přeháněk a bouřek. Začátek nového týdne bude ve znamení dalších veder, teploty se budou pohybovat nejčastěji mezi 30 a 34°C a budeme asi velmi zpocení čekat na další milosrdnou studenou frontu. O tom vás budeme informovat.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty