Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.06.2017 20:00:19

Na víkend bohužel ochlazení, ale nebojte, léto se vrátí

 

 Období Medarda o sobě přece jenom dává nepatrně vědět, i když pro velkou část území Česka to v silném suchu nic moc pozitivního nepřináší. Podívali jsme se na očekávaný vývoj počasí v dalších dnech a přinášíme ucelený pohled na situaci. Nejprve nás čeká pokažený víkend se srážkami, pak se ale počasí umoudří a vrátí do letních kolejí. Hlavní změna přijde už v noci na pátek a v pátek ráno, kdy se dostaví studená fronta od západu.

 Jak jsme si v jednom z předchozích článků řekli, studená fronta už podle svého názvu přináší ochlazení. V pátek nejprve poklesne teplota na 17 až 21°C, zpočátku na jihu Moravy bude až 24°C. Ochlazení bude pokračovat i v sobotu, kdy se objeví občasné přeháňky a teplota se už bude držet v rozmezí jen 14 až 18°C. Hned v neděli to ale vypadá na zlepšování počasí, mohou doznívat už jen místy slabé přeháňky a teplota povyskočí na 18 až 22°C. 

 Nový týden přinese další oteplování, konkrétně v pondělí předběžně očekávejte teploty 22 až 26°C, v úterý potom dokonce 24 až 28°C. Noc na středu už bude opět ve znamení další studené fronty, tentokrát více od severozápadu, a teploty se zase zhoupnou dolů na 17 až 21°C. Takové výhledy už jsou ale dosti vzdálené, tak se vývojem počasí necháme překvapit. V kostce nás nečekají ani úmorná vedra, ani kromě soboty žádné nepříjemné zimy

  Problémem zůstává silné až extrémní sucho na několika místech naší země. Následující studené fronty sice přinesou nové srážky, avšak nebude jich rozhodně dostatek. Nejvíce postižené oblasti suchem zůstávají v Hornomoravském úvalu a na pomezí jihovýchodní Vysočiny a jižní Moravy. Bohužel sucho se začíná projevovat téměř v celé zemi. Další vznikající ohniska sucha jsou celé západní Čechy, oblast Českých Velenic, Pardubicko a Královéhradecko. 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty