Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.05.2017 19:59:54

Která místa naší země jsou před létem nejvíce ohrožena suchem? Přehled lokalit

 

V posledních letech trápí území naší země čím dál více sucho, které se zcela logicky nejvíce projevuje během horkého letního období. V uplynulé zimě sice pokryla drtivou většinu území sněhová pokrývka a na jaře se dostavilo slušné množství srážek, avšak ne úplně všude a určitá menší část zejména východní poloviny republiky je v ohrožení rozvojem další silné epizody sucha v létě. Která místa to jsou? Díky unikátnímu a velmi dobře propracovanému projektu Intersucho vás můžeme průběžně informovat o lokalitách a intenzitě sucha. Projekt můžeme využít i opačně a určit, kde nejvíce pršelo, a je tam tím pádem například největší potenciál růstu hub.

Čechy se prozatím nemusí rozvoje výrazného sucha obávat, s výjimkou jedné jediné lokality. Je to relativně malá plocha jihovýchodně od Pardubic v okolí Hrochova Týnce. Je to místo, které je podle klasifikace projektu Intersucho označeno kódem S2 mírné sucho. Na ostatním území Čech je pouze na několika místech v platnosti S1 počínající sucho. Oproti některým místům Moravy jsou to zanedbatelné hodnoty.

Proto se posouváme směrem na východ nejprve do oblasti západní a jihozápadní Moravy, kde se přibližně od okresů Třebíč až po okres Blansko vyskytuje více míst se stupni S3 výrazné sucho a S4 výjimečné sucho. Jinými slovy samotný jihovýchod kraje Vysočina a sousední severozápad Jihomoravského kraje na tom nejsou moc dobře a rozvoj sucha zde hrozí akutně, respektive tam sucho už je.

Nejhorší situace v celé zemi je v Hornomoravském úvalu od Šumperka po Olomouc, kde je na poměrně velké ploše zaznamenán nejvyšší stupeň S5 extrémní sucho. Velmi pesimistický stav, když léto ještě ani nezačalo. Aktuální lokální bouřky posledních dnů mohou některé lokality mírně zvlažit, avšak určitě ne plošně. Ze zmíněného regionu pokračuje sucho směrem na jih přes Prostějovsko k Vyškovsku, kde se objevují stupně S3 a S4. O vývoji sucha na našem území vás budeme pravidelně informovat, tak zůstaňte s projektem Meteobox.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty