Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.05.2017 10:15:57

Čeká nás další nebezpečný mrazivý vpád, kdy konečně přijdou letní teploty?

 

Tohle není vůbec dobré. Od severu se chystá další vpád ledových mužů z kategorie drastických. Ze Skandinávie přes Baltské moře se do střední Evropy propadne masa velmi studeného vzduchu. Očekávané teploty zejména ráno mohou přinést opět výrazné důsledky nejen na kvetoucí vegetaci. Odpolední teploty až tak nízké nebudou. Nejchladněji bude v úterý, a to 5 až 9°C na území republiky. Ranní minima budou ale mnohem horší, ve středu ráno se předběžně očekává -4 až -1°C, a to je ve dvou metrech nad zemí poněkud výrazný mráz na polovinu května (u země bývá zpravidla ještě o 3°C méně).

Hory opět zbělají novou pokrývkou sněhu. Přechodně se sněžení dočkají i střední polohy od 500 m n. m. Řidiči vydávající se do hor i vrchovin by tak měli ještě jednou letos na jaře zpozornět. Tento silný vpád přinese teploty o 10°C nižší, než je dlouhodobý průměr pro dané období! Minulé vpády byly obvykle chladnější o 6°C, než je průměr, takže tento vpád, byť bude poměrně krátký - asi dvoudenní, bude opravdu silný. Neradi vám to letos na jaře připomínáme už po několikáté, ale zimní bundy jdou na scénu.

Nabízí se otázky, proč po teplotně velmi nadprůměrném březnu přišly nepříliš teplé měsíce duben a prozatím i květen, a kdy konečně přijdou solidní teploty kolem 20°C. Předně si musíme uvědomit, že tohle jsou opravdu průměrné teploty, které ve střední Evropě panovaly v historickém kontextu posledního století. Před sto lety se běžně objevil sníh v květnu a právě podle kvetení dřevin i bylin dostal tento měsíc název. V posledních letech se zima omezila na minimum sněhu a příroda ožívala už na přelomu března a dubna. Takže jí přejme spíše ten průměr, než další drastické oteplování, které stejně tak či onak probíhá.

Meteorologové se neradi pouští do výhledu na delší období dopředu, protože taková předpověď prostě nemá smysl. Fyzika dolní části naší atmosféry je tak složitá, že žádný numerický model na světě neví, jak bude v půlce června. Lze to odhadovat jen rámcově z vysledovaných trendů. Takže odpovědět, kdy začne léto, určitě přesně nelze. Ale výhled je optimistický. Po vpádu zimy přijde poměrně příjemné teplé období s teplotami od 15 do 22°C, takže už se snad definitivně blýská na lepší časy, stále kolem dlouhodobého průměru.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty