TNBiz (TN.cz)
25.04.2017 14:21:34

VÝSTRAHA: Přijdou vydatné deště a zahrozí povodně

Zbystřit by měli zejména obyvatelé v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Právě jim je první výstraha meteorologů určena. Není přitom vyloučeno, že ji rozšíří i na jiné kraje, pokud je taky zasáhne blížící se vydatný déšť.

Právě vydatného deště se týká první část výstrahy, která přitom ani není časově omezena. Platí od zítřka do odvolání. S tím souvisí i druhá část výstrahy, která varuje před povodněmi. Konkrétně předpokládá v obou zmiňovaných krajích tzv. povodňovou bdělost, což je první stupeň povodňového nebezpečí.

Pršet ale bude prakticky všude. Může za to zvlněná studená fronta, která do střední Evropy přináší oblačnost a deštivo. Lehce se vyčasí až v neděli, ale do té doby podle předpovědí očekávejte když ne vytrvalé, tak alespoň občasné deště na celém území republiky.   

Předpověď na úterý odpoledne a večer

Počasí (12-22): 

Oblačno až polojasno, na jihu a východe přechodně až zataženo a místy přeháňky, ojediněle i bouřky. K večeru v Čechách další přibývání oblačnosti a večer postupně na většině území déšť.

Nejvyšší teploty 14 až 18 °C, na Moravě a ve Slezsku místy kolem 20 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 12 °C. Zpočátku mírný, postupně čerstvý jihozápadní až jižní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, se bude k večeru měnit na severozápadní až severní a bude slábnout.

Předpověď na noc a středu

Počasí v noci (22-07):
Převážně zataženo s deštěm, místy trvalým. V severozápadní polovině Čech nad 1000 m, postupně nad 600 m sněžení. Na jihovýchodě území zpočátku oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší teploty v Čechách 6 až 2 °C, na Moravě a ve Slezsku 10 až 6 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Počasí přes den (07-24):

Převážně zataženo s deštěm, místy trvalým, večer na severozápadě ubývání srážek. Na jihovýchodě území přechodně oblačno, déšť jen místy a ojediněle bouřky. V severozápadní polovině území nad 700 m srážky většinou sněhové.

Nejvyšší teploty 4 až 9 °C, na jihu a východě Moravy kolem 14 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C, v Beskydech kolem 8 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s. Na jihovýchodě území vítr přechodně jižní.

Předpověď na čtvrtek:

Převážně zataženo, déšť nebo přeháňky. Na severozápadě přechodně oblačno a přeháňky místy. Zejména v Čechách nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Slabý, na východě mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek

Zataženo, déšť nebo přeháňky. Zejména v Čechách nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na sobotu

Převážně oblačno, zpočátku místy, během dne na většině území přeháňky. Ojediněle bouřky. Nad 700 m, během dne nad 1000 m smíšené nebo sněhové. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s bude večer slábnout.

Předpověď na neděli

Jasno až polojasno, zpočátku na severu při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. Slabý, přes den mírný jihovýchodní 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od pondělí do středy

Skoro jasno až polojasno, během období přibývání oblačnosti, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 6 až 1 °C, postupně 10 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 20 °C.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty