Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
12.04.2017 16:40:58

Vpády studeného vzduchu jsou v dubnu běžné, jedná se o povětrnostní singularitu

 

Dávno jste přezuli pneumatiky svého vozu, těšíte se na teplé dny, a přitom předpověď počasí v médiích straší skoro s mrazy a sněhem? Nebojte, minimálně z 50 % je to jenom mediální snaha prodat a zviditelnit tyto články. Sněžit bude víceméně jenom na horách, jen přechodně se mohou smíšené nebo sněhové srážky objevit na vrchovinách. Každopádně vpády studeného vzduchu do střední Evropy v období jara jsou velmi běžné. Meteorologové a klimatologové pracují s pojmem povětrnostní singularita. Pojďte se vzdělat, o co se jedná a jaké další singularity máme.

Povětrnostní singularita je zjednodušeně řečeno pravidelná výraznější odchylka od celkového typického charakteru počasí v dané části roku. To znamená, že pokud předpokládáme v dubnu počasí s teplotami kolem 12 až 14°C a přijde od severu nebo severozápadu vpád studeného vzduchu s ranními mrazy a sněhovými přeháňkami, povětrnostní singularita je na světě. Důležité je, že tyto situace se opakují. A to je pravda. Díky tomu vznikly lidové pranostiky. Ke vpádům studeného vzduchu se vážou zejména květnoví ledoví muži.

Studené vpády vznikají, když se do střední Evropy propadne od severu až severozápadu původem arktický vzduch, kterého je po zimě a polární noci kolem severního pólu ještě dost. Zatímco u nás se může v průběhu dubna nebo května už citelně oteplovat, tyhle náhlé vpády a poklesy teplot jsou běžné. Největší nebezpečí představují pro plodiny, které mohou ranní mrazy nenávratně poškodit při kvetení.

Jaké známe další povětrnostní singularity na našem území? Například medardovské chladnější počasí s velkou oblačností a srážkami v červnu, doprovázené opět známou pranostikou. Z oceánu se v tomto období dostává do střední Evropy více vlhkosti. Dále babí léto – období suchého, slunného a teplého, málo větrného počasí v září a říjnu. Je dané četnými tlakovými výšemi. Ještě jmenujme vánoční oblevu jako poměrně teplé a vlhké počasí vyskytující se obvykle mezi Vánocemi a Novým rokem. Je způsobeno prouděním z oceánu, které je v zimě pro promrzlý kontinent teplé.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty