Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
29.03.2017 16:56:00

Světová meteorologická organizace (WMO) vydala nový Atlas oblaků

Ve čtvrtek 23. března probíhal po celé planetě Světový den meteorologie. Významný den pro všechny rosničky byl vyhlášen jako připomínka dne 23. března roku 1950, kdy vznikla WMO - Světová meteorologická organizace. Československo bylo v té době jedním ze zakládajících členů. U příležitosti dne vydala v letošním roce WMO nový Atlas oblaků, který přináší nové snímky oblačného dění na obloze a různé aktualizace názvů.

Oblaky dělíme do tří pater podle výšky. Oblaky nízkého patra vznikají 0 až 2 kilometry nad zemí, středního patra 2 až 6 kilometrů nad zemí a vysokého patra 6 až 13 kilometrů nad zemí v našich zeměpisných šířkách. V rovníkových oblastech mohou oblaky dosahovat výšky až kolem 18 kilometrů. Každé z pater má charakteristické druhy, tvary, odrůdy a zvláštnosti. Celkem mohou vznikat opravdu desítky a desítky kombinací mezi jednotlivými oblaky. Za zmínku určitě stojí král mezi oblaky, který se může objevovat ve všech třech patrech. Jedná se o mohutný bouřkový oblak (cumulonimbus).

Nový Atlas oblaků od WMO je přínosným počinem, díky kterému můžete proniknout do tajemství oblohy zase o něco více. Oproti poslední verzi z roku 1975 s revizí z roku 1987 přibylo v novém vydání 12 nových kategorií jako je asperitas, rollcloud, contrails (kondenzační čáry za letadly) anebo flammagenitus (mraky vznikající při velkých požárech). Využito je materiálů ze všech 191 členských zemí světa.

Hned po příchodu na úvodní stránku nového atlasu si můžete v angličtině poslechnout zajímavé vpravení do projektu díky videu, které nabízí základní informace, co nový atlas přináší. Jednotlivé položky základní nabídky pro návštěvníky umožňují najít konkrétní oblak, dozvědět se něco o krupobití a dalších jevech, podívat se na celkovou klasifikaci oblaků, porovnat mezi sebou dva oblaky a mnoho dalšího.

Nový Atlas oblaků můžete najít na webové adrese www.wmocloudatlas.org.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty