TNBiz (TN.cz)
21.02.2017 10:56:08

MAPA: Kde hrozí povodně? Zjistěte, jestli je váš dům ohrožený


Období jarního tání je vždy trochu rizikové. Pokud se mají přidat i "vydatnější deště", jak zní upozornění Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), měli by všichni, kdo bydlí poblíž vody, raději zbystřit. 

Úřady pochopitelně situaci také sledují a jsou připraveny k obvyklému postupu - vyhlašování jednotlivých stupňů povodňové aktivity, případně stavění protipovodňových bariér a stěn. Tak daleko ale zatím situace nedospěla.

Vyplatí se ale být ve střehu a vědět, jestli je zrovna váš dům ohrožený stoupající vodou. I pro další případy v budoucnu. 1. stupeň je nejslabší a jde o stav bdělosti. Hlídková služba zahajuje sledování toku. 2. stupeň, stav pohotovosti, nastává, když už nebezpečí přerostlo do opravdové povodně. Aktivují se orgány protipovodňové ochrany a postupuje se podle povodňového plánu. Při 3. stupni, což už je stav ohrožení, se očekávají velké škody a ohrožení majetku i životů. Staví se bariéry, evakuují se lidé.

Stát má i metody, jak a kde záplavy a povodně předvídat. Slouží k tomu stanovení záplavových území. To jsou podle zákona místa, "administrativně určená území, která mohou být při výskytu přirozené povodně zaplavena vodou". To určují vodohospodáři, kteří pomocí modelování říčního proudění počítají, kam až se vysoká voda dostane a jak bude krajinou protékat.

Ze všech těchto údajů se pak vypracovává oficiální Digitální povodňový plán České republiky ZDE. Je přístupný každému na webu a lze v něm vyhledávat konkrétní regiony i obce. V plánu můžete vybírat mezi nejrůznějšími povodněmi - od pětileté vody (Q5, přes dvacetiletou povodeň (Q20) po Q100, což označuje území zaplavená vodou při stoleté povodni. Kromě toho si můžete projít i nejrůznější historické povodně a podívat se, jaká území zaplavovaly v minulosti ony. Pokud ve výběru zvolíte Aktivní zóny, ukážou se vám na mapě území v zastavěných částech obcí a měst, kudy protéká rozhodující část průtoku a je tam bezprostředně v ohrožení majetek a životy lidí. Mapu najdete po kliknutí (dole vlevo) na volby Grafická část a Záplavová území.

Na webu je možné najít i mapy České asociace pojišťoven. Tady ale pozor. V mapách totiž nejsou zanesena některá protipovodňová opatření, takže voda se tam zdánlivě rozlévá i přes protipovodňové hráze, bariéry či mobilní protipovodňové stěny. Tuhle mapu se vyplatí prohlédnout třeba při koupi domu nebo jednání o pojištění nemovitosti. Pojišťovny totiž zpravidla nepojišťují majetek ani tam, kde je kvůli hrázím sucho. Případně si za to nechají dobře zaplatit na pojistném.

Ani v případě, že bydlíte daleko od řeky, potoka i rybníku, vyhráno ještě nemáte. Povodně na vás sice nedosáhnou, ale záplavy ano. Ty nepřináší řeka, ale déšť nebo tání. A to i tam, kam řeky a potoky nedosáhnou.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty